Opționalul "Educaţia pentru integritate" va face parte din orarul liceenilor începând de anul viitor, pentru a-i familiariza pe aceștia cu justiţia, dar şi pentru a le explica ce riscă dacă o încalcă. În fața adolescenților nu va sta însă nu profesor obișnuit, ci magistraţi, judecători, procurori şi avocaţi.
Inițiativa face parte din strategia anticorupţie a Ministerului Educaţiei, aprobată ieri ordin de ministru, iar experții care vor preda acest opțional elevilor, o vor face în regim de voluntariat nefiind plătiți pentru prestația lor.
În plus, șefii de la Educație promit lecții captivante, cu exemple concrete de viață care să-i le deschidă liceenilor ochii referitor la încălcarea legilor.
"Odată cu aprobarea strategiei azi, eu zic că în maxim şase luni ar trebui să fie deja realizată metodologia pentru opţionalul Educaţie pentru integritate", a explicat directorul executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, Alexandru Cumpănaşu.
Ministrul Educației a adăugat că strategia anticorupție cuprinde și un Cod de etică profesională şi un Consiliu de etică la nivelul fiecarei școli. Consiliul de Etică le va acorda profesorilor sancţiuni în cazul în care fac un pas greșit, iar fiecare bilă neagră le va încetini promovarea.
"În evaluarea anuală a profesorilor se va ţine cont şi de câte sancţiuni au primit de la Consiliul de Etică, astfel încât să conteze, să nu fie nişte chestiuni date la întâmplare. Dacă în evaluarea anuală vor fi două-trei astfel de sancţiuni date de Consiliul de etică, nu am stabilit încă câte, atunci şi evaluarea profesorului va fi una care nu îl va ajuta să promoveze. Consiliul nu are atribuţii de excludere din sistem, dar poate să propună asta", a explicat Alexandru Cumpănaşu.
Ministrul Educaţiei a spus la rândul său că se poate vorbi de corupţie în sistem dacă chiar și numai10 cazuri de corupţie la cei 240.