Salvarea viticultorilor moldoveni după embargoul rusesc ar putea fi deschiderea pieţei Uniunii Europene(UE) pentru importurile de vinuri din Republica Moldova. Experţii spun că propunerea Comisiei Europene este un gest lăudabil şi un ajutor real pentru producătorii moldoveni.
“Aceasta va duce la dezvoltarea comerţului extern. Este un mare ajutor pentru vinificatorii moldoveni şi cred că pe termen lung ar trebui să ne orientăm spre piaţa europeană. Deşi sunt cerinţe mai mari de calitate şi tehnologie, producătorii moldoveni trebuie să se conformeze standardelor stabilite de piaţa europeană. Piaţa rusă este imprevizibilă, spun asta de cinci ani. În momentul în care Federaţia Rusă scoate embargoul la vin şi se liberalizează piaţa de vinuri europene, producătorii moldoveni vor alege piaţa rusă fiindcă cunosc limba, cultura şi un şir de companii vinicole din Moldova au capital rusesc", a declarat Gheorghe Arpentin, preşedintele oenologilor din Moldova.
În acelaşi timp, Gheorghe Gaberi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor din Moldova, spune că piaţa rusească este una specifică şi are preferinţe speciale la vin, sunt solicitate cele semidulci, cu un conţinut înalt de zahăr şi alcool, vinuri care nu sunt solicitate pe alte pieţe.
Solidaritatea europeană
Comisia Europeană intenţionează să deschidă complet piaţa Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere. Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloş a spus că această măsură e pentru a compensa dificultăţile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale.
“Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniu