După săptămâni întregi de intense negocieri, Rusia şi SUA au găsit joi noaptea un compromis în privinţa proiectului de rezoluţie consacrat distrugerii arsenalului chimic sirian. Textul urmează să fie votat vineri seară în Consiliul de Securitate ONU.
Această "înţelegere" ruso-americană este privită de experţi ca un succes diplomatic major. Reamintim, de când a debutat conflictul în Siria, în martie 2011, Consiliul de Securitate ONU nu a reuşit să se pună de acord în privinţa vreunui text referitor la acest dosar, Moscova şi China opunându- se constant.
E vorba de o adevărată lovitură de teatru care consacră, în opinia analiştilor, succesul Moscovei în acest dosar.
O răsturnare de situaţie spectaculoasă dacă ne reamintim că acum câteva săptămâni Rusia era pe cale să fie marginalizată în cazul în care cuplul franco-american ar fi declanşat atacuri armate împotriva Siriei. Cum notează un comentator de la ziarul Le Monde, "Rusia este cea care demonstrează acum că are puterea de convingere asupra regimului sirian".
Paralizat de când a început conflictul sirian acum mai bine de doi ani şi jumătate, Consiliul de Securitate ONU e pe cale să adopte în sfârşit o rezoluţie consacrată acestui dosar.
Textul prevede posibilitatea pentru Consiliu să adopte sancţiuni contra regimului al-Assad dacă acesta nu respectă planul de dezarmare chimică. Nu se precizează însă ce tip de măsuri s-ar putea lua şi nici nu se impun automat sancţiuni. În caz de încălcare a angajamentelor luate de Siria, trebuie votată o a doua rezoluţie ceea ce lasă Moscovei, aliatul Damascului, posibilitatea să blocheze acţiuni ulterioare.
Deferirea în faţa justiţiei a celor care au ordonat atacul chimic din 21 august este menţionată dar nu se face referire la CPI - Curtea Penală Internaţională - în faţa căreia sunt de obicei judecaţi. În sfârşit, textul nu se referă explicit