„Aici avem o notă obiectivă pe care o putem primi doar cu multă muncă. Când vezi că toată lumea este bună, eşti obligat să fii şi tu bun.”
Academia de Științe a Moldovei organizează astăzi așa numita noapte a cercetătorilor, când oamenii de știință moldoveni vor încerca să aducă la cunoștința publicului rezultatele muncii lor. Academia și-a deschis ușile pentru vizitatori în această după amiază, iar explorările se vor încheie mâine în zori. Înainte de această premieră. Tamara Grejdeanu a vizitat liceul Academiei de Științe conceput ca o pepinieră de noi cercetători.
Tinerii care îşi doresc să fie înmatriculaţi la liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei au de susţinut trei probe: testul de inteligenţă, de logică şi testul la o disciplină şcolară la alegere. Întrucât la liceu elevii sunt iniţiaţi în domeniul cercetării, spune directorul, Iurie Cristea, la studii sunt înscrişi cei mai dotaţi elevi. Chiar din clasa a zecea tinerii fac ore cu specialişti de la Academia de Ştiinţe care le explică elevilor ce înseamnă ştiinţa şi cum se alege un domeniu de cercetare:
„Pe noi ne interesează în ce măsură elevii urmează acest algoritm care trebuie strict urmat în ceea ce ţine de cercetare. Adică a emis el o ipoteză, a făcut trimitere corectă la o sursă, a elaborat un experiment, a căpătat nişte date, a prelucrat statistic, a văzut care este eroarea, a prezentat public până la urmă. Însăşi ţinuta publică în faţa colegilor sau în faţa celor care privesc este o chestie care trebuie educată încă de pe băncile şcolii.”
Marina Mironica, elevă în clasa a XII-a îmi spune că vizitele pe care le fac liceenii în laboratoarele academiei sporesc motivaţia. Elevii pot să-şi aleagă, după plac, orice domeniu de cercetare şi sunt liberi să experimenteze:
„Fiecare îşi alege un profesor şi Academia de Ştiinţe de asemenea ne oferă u