* Interviu cu consilierul psihopedagogic Cătălina Ilie
Mulți dintre părinți văd plecarea în străinătate ca pe o singură soluție pentru rezolvarea problemelor financiare. De asemenea, foarte mulți dintre ei se gândesc la faptul că astfel îi vor ajuta mai mult pe copiii lor, oferindu-le în viitor o stabilitate financiară. Una dintre alternative este sacrificiul pentru unul, doi sau mai mulți ani și lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude. Dar ce spun psihologii despre această schimbare esențială din viața copiilor? Care sunt perioadele mai vulnerabile sau cum să le explice părinții celor mici că vor pleca pentru o perioadă de timp de acasă?
Iată ce spune Cătălina Ilie, consilier psihopedagogic în cadrul Colegiului Economic „Delta Dunării” Tulcea:
Reporter: Ce ar trebui să știe părinții care aleg această soluție, de a pleca pentru o perioadă să lucreze în străinătate?
Cătălina Ilie: În primul rând ar trebui să ştie care sunt posibilele efecte care pot apărea la nivelul de interacţiune socială a copilului sau ce efecte se pot produce din punct de vedere emoţional. Ar trebui să ştie cum să contracareze eventualele efecte negative şi ar trebui să îşi pregătească mijloace prin care să le limiteze. De exemplu, una dintre probleme este supraîncărcarea cu sarcini a copiilor şi sunt copii care, în momentul în care mama lor pleacă în străinătate, lor le revin şi sarcini casnice. Aceste lucruri vin şi îi apasă foarte greu pe copii ori, dacă se decide la nivelul familiei, că este nevoie de a pleca, iar motivele nu le discutăm, măcar să caute căi pentru ca acest copil care rămâne să nu fie supraîncărcat cu prea multe sarcini. La cei mici, dar şi la copiii mai mari, este nevoie să ştie că ei au foarte multă nevoie de afecţiune şi au nevoie să îşi manifeste ataşamentul în raport cu adultul. Dacă un părinte decide să plece în străinătate, este