Garanţiile de stat alocate pentru stimularea creditului privat au crescut de la trei miliarde de lei la opt miliarde lei, pentru perioada iulie 2013 - iunie 2014, după ce Guvernul a convins FMI şi Comisia Europeană că pragul trebuie majorat, a declarat ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.
"În negocierile cu FMI şi Comisia Europeană am reuşit să convingem partenerii noştri internaţionali că pragul anual pentru garanţiile de stat, care până acum era de trei miliarde de lei, să fie substanţial mărit şi anume la opt miliarde de lei pentru perioada iulie 2013-iunie 2014, bani care trebuie alocaţi pentru garanţii de stat pentru a stimula creditul privat", a afirmat Voinea la Bucharest Forum. El a arătat că stimularea cererii agregate, care trebuie realizată alături de reducerea deficitului bugetar, se poate face prin creşterea garanţiilor de stat.
"Guvernul va aproba în maxim o lună lista cu proiectele prioritare, inclusiv de infrastructură"
Guvernul va aproba în următoarele trei-patru săptămâni o listă cu proiectele prioritare, printre care şi cele de infrastructură, multe dintre ele fiind multianuale, şi vizează extinderea strategiei fiscale pe trei ani, a mai declarat Voinea. "Bugetul multianual este o poveste lungă, e un vis pe care îl am de mult timp. Sigur, nu e uşor să-l pui în practică, dar un pas important a fost făcut prin crearea criteriilor de prioritizare a investiţiilor publice. În următoarele 3-4 săptămâni vom aproba în Guvern lista cu proiecte prioritare, printre care şi de infrastructură, multe sunt multianuale", a afirmat Voinea. El a răspuns astfel unei întrebări privind bugetul multianual, pe care ar trebui să-l aibă şi România pentru a oferi mai multă stabilitate şi predictibilitate. Voinea a menţionat că şi bugetul pentru 2013 a fost completat cu proiecţii pe doi ani. "Vom avea extinderea strategiei fiscale pe trei ani