Pentru a obţine o majoritate în parlament, cancelarul german se loveşte de o condiţie dură pusă de social-democraţi: creşterea taxelor. Sursa: REUTERS
Angela Merkel încearcă să îi atragă într-o mare coaliţie pe rivalii-social democraţi, iar partidul său a semnalat că este dispus să facă o serie de concesii pentru a obţine susţinerea formaţiunii care până acum a fost în opoziţie.
Deşi s-a clasat pe primul loc în alegerile de duminica trecută, partidul lui Merkel, Uniunea Creştin Democrată (CDU) nu dispune de o majoritate în parlament, iar sprijinul social-democraţilor (SPD) este crucial pentru o guvernare fără obstacole. Cele două partide au mai fost aliate în legislatura 2005-2009, în timpul primului mandat de cancelar al lui Merkel.
SPD joacă tare
Social-democraţii nu se grăbesc însă, aşteaptă ca primul pas să fie făcut de Angela Merkel, deşi au lăsat să se înţeleagă că au revendicări până deunăzi de neconceput pentru creştin-democraţi. Printre opţiunile luate în discuţie este majorarea impozitelor, în special pentru marile averi, propunere pe care Merkel a respinso cu obstinaţie până acum.
Presa germană scrie însă că social-democraţii cer creşterea impozitelor pentru cei bogaţi de la 42 la 49 la sută, propunere pe care actualul ministru de Finanţe, Wolfgang Schauble, nu a exclus-o. Discuţiile au încins însă spiritele în rândurile creştin-democraţilor, multe voci cerându-i insistent lui Merkel să nu facă această concesie.
De cealaltă parte, social-democraţii insistă că cele trei revendicări ale lor - majorarea impozitelor pe venit, introducerea unui salariu minim şi drepturi egale pentru homosexuali - nu sunt negociabile, punând şi mai multă presiune pe Merkel. Conducerea SPD are de înfruntat însă şi un val disident în rândurile partidului care nu vrea cu niciun preţ o nouă alianţă cu CDU susţinând că social-democraţii au pierdut mul