Board-ul Fondului Monetar Internațional (FMI) discută azi cererea României cu privire la încheierea unui nou acord, de tip preventiv. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Guvernul dorește încheierea unui acord preventiv, pe o perioadă de doi ani. Valoarea acestuia se ridică la circa două miliarde de euro, sumă care va proveni de la FMI, iar alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.
Autoritățile de la București au trimis oficialilor Fondului varianta finală a scrisorii de intenție pe 12 septembrie. Documentul conține, printre altele, angajamentul Guvernului de a vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei, cum sunt Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanică Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Şantierul Naval Mangalia, IAR Braşov, Romaero sau Şantierul Naval 2 Mai.
O altă măsură inclusă în scrisoarea de intenție se referă la extinderea bazei de impozitare, prin introducerea obligativității plății contribuțiilor la pensii și pentru PFA-uri și cei care obțin venituri din drepturi de autor. Totodată, scrisoarea de intenție a Guvernului către FMI face referire la aplicarea CASS-ului de 5,5%, de la 1 ianuarie 2014, pentru toate veniturile din chirii, la accizele pentru produsele de lux deja introduse în lege, dar şi la taxarea proprietăţilor în funcţie de destinaţie.