A doua etapă de deratizare pe domeniul public din Cluj-Napoca începe în 1 octombrie şi durează cinci zile, anunţă Primăria.
Deratizarea are loc în fiecare zi între 1 şi 5 octobrie, între orele 8 şi 18. "În cazul în care nu va fi posibilă desfăşurarea acţiunii de deratizare din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, durata acesteia se va decala sau prelungi", precizează instituţia.
Deratizarea e efectuată cu produsul Facorat Pastă - raticid pentru combaterea rozătoarelor, produs care se regăseşte în Registrul Naţional al produselor biocide avizate pentru profilaxia sanitar umană de Ministerul Sănătăţii. În caz de ingerare accidentală, antidotul este Vit. K 1 şi se găseşte la Spitalul de Urgenţe Cluj.
"Pentru eficienţă, activitatea de deratizare trebuie tratată în mod unitar, atât pe domeniul public, cât şi privat la nivelul localităţii, motiv pentru care facem un apel cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului să efectueze deratizarea pe proprietăţi, clădiri, subsolul blocurilor, odată cu acţiunea de pe domeniul public a Primăriei Cluj-Napoca", mai precizează municipalitatea.
Deratizarea reprezintă un complex de măsuri aplicate de toţi factorii interesaţi pentru reducerea substanţială a populaţiei de şoareci şi şobolani şi menţinerii acestora la un nivel numeric redus. Combaterea rozătoarelor are un rol deosebit de important, deoarece acestea constituie un pericol permanent de îmbolnăvire (boli bacteriene, virotice şi parazitare), atât a populaţiei cât şi a animalelor, precum şi pierderi economice.
Deratizarea municipiului e asigurată de o companie privată, Coral Impex.