Congresul american a lansat joi reformarea legilor privind supravegherea electronică, un proces declanşat de scurgeri de informaţii provenind de la Edward Snowden, în pofida asigurărilor oferite de Barack Obama cu privire la legalitatea programelor respective, relatează AFP.
În cursul unei audieri a Directorului Naţional al Serviciilor americane de Informaţii (DNI) James Clapper şi directorului Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), generalul Keith Alexander, preşedinta Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului Dianne Feinstein a sugerat propuneri concrete de reformare a imensului aparat de supraveghere american.
Acest proiect bipartit, care va fi dezbătut săptămâna viitoare în Comie, vizează să impună "limite" programelor de supraveghere, "păstrând" totodată eficienţa acestora.
În centrul atenţiei se află programul de colectare sistematică a "metadatelor" tuturor aparatelor telefonice din Statele Unite, dezvăluit în iunie de fostul informatician al NSA Edward Snowden.
Numerele de telefon, orele şi durata apelurilor efectuate prin operatori americani - dar nu şi conţinutul conversaţiilor - sunt stocate într-o bază de date NSA, o uriaţă "claie de fân", căreia Agenţia îi apără utilitatea în vederea detectării unor eventuale "ace" care au legătură cu ameninţări teroriste. Potrivit generalului Alexander, doar 22 de persoane pot accede la aceste date.
Însă numeroşi congresmeni critică interpretarea dată de FBI şi NSA articolului 215 din "Patriot Act", o lege adoptată în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001. În opinia lor, colectarea registrelor telefonice ale tuturor americanilor încalcă al Patrulea Amendament al Constituţiei, care îi protejează pe toţi cetăţenii americani împotriva unor verificări excesive.
"Americanii care nu au legătură cu terorismul sau spionajul nu ar trebui să se teamă că NSA le «as