Statul a modificat de curand Codul Fiscal, astfel incat cei care cedeaza folosinta bunurilor (cei care incaseaza chirii, arenda etc) vor plati si ei contributii la asigurarile sociale de sanatate. Cum 10% din locuintele din Romania au un regim de inchiriere (formalizat sau informal) si sistemul de arendare al terenurilor agricole este in plina expansiune, aceasta modificare a dus la discutii aprinse pe tema taxarii, a garantarii dreptului la proprietate samd, scrie Alex@formidabilii.org pe blogul Jeopardy.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15633795-aveti-venituri-din-chirii-sau-teren-dat-arenda-finantele-modificat-vineri-seara-codul-fiscal-introducand-contributiile-sanatat-pentru-cei-care-venituri-din-chirii-arenda.htm
As vrea sa fac o comparatie cu una din economiile presupus mai liberale din Europa si unde nu cred ca exista mari discutii legate de respectarea dreptului de proprietate privata: Marea Britanie.
In Marea Britanie trebuie mentionat ca nu exista separatie intre CAS (contributii la asigurarile sociale) si CASS (contributiile la asigurarile sociale de sanatate). Exista un singur sistem de National Insurance care include atat sistemul de pensii de stat, somaj cat si al asigurarilor de stat in sanatate. In schimb exista mai multe paliere de plata a contributiilor in functie de regimul de activitate:
https://www.gov.uk/national-insurance-classes
Clasa 1 si 1A/1B se refera la regimul de activitate salariala: sunt contributiile de asigurari sociale platite de angajat si de angajator.
Clasa 3 se refera la contributiile voluntare, in eventualitatea in care persoana respectiva nu are nici un venit in UK si face contributii voluntare pentru a nu pierde vechimea in calculul pensiei etc.
Clasele 2 si 4 se refera la activitatile independente (self-employed).
Comparatia cu Romania se reduce la posibilitat