Reprezentanţii universităţilor de stat din Timişoara au luat decizia să nu mărească taxele de studiu în acest an şi nici taxele în cămine. Totuşi, studenţii înscrişi la câteva facultăţi timişorene plătesc sume exorbitante, taxa de şcolarizare ajunge chiar şi la 10.000 de lei pe an, iar studenţii străini trebuie să scoată din buzunar 4.000 de euro anual ca să devină medici.
Universitatea Politehnica
„Taxele de studiu la Universitatea Politehnica sunt neschimbate de trei ani”, se laudă Viorel Şerban, rectorul universităţii. Astfel, la domeniile „Ştiinţe Inginereşti” şi „Informatică”, cei care doresc să devină ingineri plătesc o taxă anuală de şcolarizare de 3.450 de lei. Taxe de studiu mai mici, de 2.400 de lei pe an, sunt la domeniile „Ştiinţe ale Comunicării”, „Ştiinţe Administrative” şi „Limbi moderne aplicate”, iar studenţii înscrişi la Arhitectură trebuie să scoată din buzunar 4.200 de lei.
Universitatea Politehnica din Timişoara deţine 16 cămine în care sunt găzduiţi toţi studenţii care depun cerere de cazare, iar taxele diferă în funcţie de numărul locurilor dintr-o cameră, dar şi dacă studentul este la buget sau la cu taxă. Astfel, studenţii care sunt la fără taxă plătesc între 95 de lei şi 100 de lei, iar cei care nu au prins un loc bugetat scot din buzunar lunar o taxă de 160 de lei.
Universitatea de Vest
10.000 de lei – atât trebuie să scoată din buzunar studenţii care urmează cursurile specializărilor Interpretare muzicală (canto, instrumente) şi Artele Spectacolului din cadrul Facultăţii de Muzică. Şi cei care sunt înscrişi la Pedagogie Muzicală sunt nevoiţi să plătească 6.000 de lei ca să-şi aprofundeze cunoştinţele. Iar la celelalte facultăţi ale Universităţii de Vest, taxele de şcolarizare sunt cuprinse între 2.500 şi 3.000 de lei.
Cazarea în cămine reprezintă o problemă pentru Universitatea de Vest. Doar 3.000 d