Jumătate din instituţiile preuniversitare din ţară n-au un specialist medical de ani de zile. Asistentele se plâng de salarii mizere, de câteva sute de lei, care rezultă din calificarea lor de personal tehnic. De cealaltă parte, şefii din Educaţie spun că se gândesc să le majoreze lefurile.
În şcolile din Republica Moldova îşi fac studiile peste 500.000 de elevi. În fiecare zi, copiii se plâng de dureri de burtă, cefalee, vomă sau tuse, iar alteori şi de boli mai grave. Cele care ar trebui să le poarte de grijă sunt asistentele medicale. Însă în jumătate din şcoli aceste lipsesc de ani de zile, iar dascălii sunt nevoiţi să se descurce de unii singuri atunci când discipolilor lor li se face rău la ore.
Nimeni nu vrea să lucreze cu 500 de lei
În raionul Nisporeni, doar 19 şcoli din 36 au asistente medicale, iar majoritatea dintre angajate lucrează pe jumătate de salariu. „Sunt salarizaţi foarte prost. Un salariu plin e de puţin peste o mie de lei, iar dacă şcoala e mică, pentru unele posturi sunt prevăzute doar 0,25 din salariu. Oamenii nu sunt de acord să lucreze pentru aceşti bani“, explică Alexandra Lungu, şefa Direcţiei Educaţie de la Nisporeni. Bunăoară, la Gimnaziul Cristeşti, singurul lucrător medical care vizitează instituţia este sora medicală care vine de la spitalul raional o dată în an pentru vaccinarea celor 134 de copii.
„Sunt directoare de trei ani şi, de când ocup această funcţie, n-am avut nicio asistentă. Nici câţiva ani până la venirea mea nu a fost. Lipsa specialistului este o mare lacună, dar nimeni nu vrea să vină pentru un salariu de 500 de lei“, spune şi managerul instituţiei de la Cristeşti, Mariana Bulicanu. Directoare adaugă că tot ce au în trusa medicală sunt doar câteva analgezice, o sticluţă de iod şi câţiva metri de tifon.
„Păcat că se economiseşte pe sănătatea copiilor“
Nici în raionul Soroca lucrurile