Festivalul de muzică sacră “Festum Domini”, organizat de Institutul Teologic Franciscan, aflat în plină desfăşurare, aduce la Roman coruri bisericeşti din mai multe regiuni ale ţării şi din străinătate.
Aflat la cea de-a treia ediţie, festivalul “Festum Domini”, care se desfăşoară în acest sfărşit de săptămână la Ia Institutul Teologic Franciscan, este organizat în memoria şi cinstea operei părintelui franciscan Carmil Tocănel, profesor, dirijor, compozitor şi organist, de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta 40 de ani. Spre deosebire de ediţiile precedente, când au fost susţinute recitaluri şi coruri ale bisericilor greco-catolice şi ortodoxe, noutatea de anul acesta constă în faptul că, pe lângă promovarea unui act cultural, se încearcă promovarea şi încurajarea corurilor din parohiile romano-catolice.
“Muzica sacră ne va ajuta să contemplăm frumuseţea lui Dumnezeu, să ne înălţăm sufletul şi inima către El, să devenim mai buni şi mai frumoşi sufleteşte”, a declarat părintele Eugen Răchiteanu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia festivalului.
Muzica sacră reprezintă o simbioză între patru tipuri de cânt: cântul gregorian polifonic, popular şi instrumental. În cadrul acestui festival, organizatorii şi-am propus să promoveze acest tip de muzică după normele bisericii, unde este foarte bine reglementată.
“Cântul gregorian nu este doar o muzică, este un cânt care redă o rugăciune, un text împodobit de melodie. Putem da o nouă viaţă muzicii sacre. Arta muzicală este vehiculul de comunicare a credinţei. Omul trebuie să cunoască adevăratele valori pentru a pătrunde în spiritul sacru. Festivalul este o ocazie de a revedea moştenirea trecutului, dar şi de deschidere a unor noi orizonturi pentru celebrarea liturghiei”, a povestit Monseniorul Alberto Turco, preşedintele de onoare de anul acesta.
Echipa Festum Domini