Joi seara, la câteva ore după ce au revenit în Bucureşti din vizita de la Roşia Montană, parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul minier de exploatare a aurului şi argintului s-au reunit din nou pentru a asculta vocea străzii şi a ONG-urilor care se opun proiectului din munţii Apuseni. Principalii promotori ai protestelor faţă de exploatarea de la Roşia Montană au făcut apeluri la boicotarea acestei audieri la Parlament.
În faţa parlamentarilor s-a prezentat, mândru şi chiar agresiv, un amestec, format din 16 persoane, dintre care câţiva specialişti bine documentaţi, dar şi mai multe personaje care au patinat cu furie printre argumente, ajungând să invoce chiar grupări paramilitare care îi vor pedepsi pe parlamentari şi pe cei care nu se opun proiectului, conspiraţii sau complicitatea SRI la un dezastru naţional. Ei şi argumentele lor i-au reprezentat, într-o audiere care a durat peste 3 ore, pe zecile de mii de protestatari anti-minerit la Roşia Montană.
Pe principiul “primul sosit, primul servit”, Parlamentul i-a invitat la audieri pe primii 27 de cetăţeni şi ONG-uri care au solicitat şi şi-au confirmat prezenţa la întrevederea cu Comisia specială, prin intermediul paginii de internet comisiarosiamontana.ro. Dintre aceştia, s-au prezentat la audieri doar 16. Dintre cei 16, doar două persoane au reprezentat ONG-uri militante pentru salvarea Roşia Montană. Alte două persoane au venit doar să se uite, fără să ia cuvântul. Restul s-au declarat simpli cetăţeni indignaţi. Comisia urmează să mai organizeze audieri ale cetăţenilor şi ONG-urilor interesate în săptămânile următoare.
După ce preşedintele Comisiei, deputatul PSD Darius Vâlcov, a făcut conştiincios prezenţa cetăţenilor veniţi să îi convingă pe parlamentari să trântească proiectul de lege al Guvernului, el i-a avertizat că se află în faţa unei comisii cu rol mai degrabă de arbi