Liberalii au depus la Parlament o inițiativă legislativă prin care, practic, se revine la vechiul sistem electoral în cazul alegerilor locale: primari aleși din două tururi de scrutin și desemnarea președinților de consilii județene nu prin vot direct, ca în prezent, ci prin votul consilierilor județeni. Restaurația este menită să avantajeze partidele mai mici, inclusiv PNL. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Documentul, prezentat de site-ul pesurse.ro, este semnat de 63 de parlamentari PNL și a fost depus la Parlament fără a fi discutat în prealabil în cadrul USL. A-și lua prin surprindere aliații a devenit, în ultimul timp, modul de lucru al PNL.
PNL propune ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, dacă în primul tur niciunul dintre candidaţi nu a obţinut peste 50% din voturile exprimate. În prezent, este ales candidatul care a obținut, din primul tur, cât mai multe voturi. Liberalii mai vor ca preşedinții de Consiliu Judeţean, care, din 2008, sunt aleși prin vot direct, să fie, pe viitor, desemnați de către consilierii judeţeni, în configurația rezultată după alegeri.
Această variantă avantajează PNL, întrucât i-ar permite o serie de negocieri pentru susținerea în turul doi al alegerilor la primării și chiar obținerea, tot pe bază de negocieri politice, a unor președinții de consilii județene pe care nu ar fi reușit să la ocupe prin vot direct.
"Nu trebuie ignorat că prin menţinerea sistemului de vot într-un singur tur este avantajat partidul care controlează actul guvernamental, dându-i posibilitatea de a-şi preserva poziţiile ocupate prin sprijinirea cu prioritate a propriilor primarii”, scriu parlamentarii PNL în expunerea de motive. "Prin revenirea la alegerea în 2 tururi s-ar da alegătorilor o a doua şansă să-şi voteze candidatul preferat, sau chiar să-şi schimbe opţiunea între primul şi al doilea tur de scrutin. Campania electoral