O echipă de medici de la Rehabilitation Institute of Chicago a dezvoltat o procedură medicală care permite ca o proteză să fie comandată direct de creier. Zac Vawter este primul om care beneficiază de aceasta.
În cazul procedurilor clasice pentru amputarea membrelor, cei mai mulţi dintre nervii senzoriali sunt puternic afectaţi, pierzându-şi funcţionalitatea. Începând 2006, o echipă de medici de la Rehabilitation Institute of Chicago, condusă Todd Kuiken, a dezvoltat o procedură chirurgicală, numită reinervare musculară ţintită (TMR) prin care aceşti nervi senzoriali, din zona amputată, sunt redirecţionaţi către alte zone ale corpului, păstrându-şi astfel funcţionalitatea, notează „Ştiinţă şi tehnică“.
Aceşti nervi redirecţionaţi pot transmite semnale electrice cu ajutorul cărora poate fi controlată o proteză de către aceiaşi nervi care iniţial controlau membrul respectiv şi în acelaşi timp pot ajuta pacientul să „simtă“ proteza. Iniţial, echipa lui Kuiken a folosit această procedură medicală în cazul persoanelor cărora li s-a amputat braţul.
Într-o lucrare publicată pe 26 septembrie în New England Journal of Medicine (NEJM), Kuiken şi echipa sa anunţă că a reuşit să folosească procedura chirurgicală descrisă mai sus în cazul unei persoane căreia i-a fost amputat unui picior până deasupra genunchiului. „Piciorul bionic îmi permit să urc sau să cobor fără probleme scările şi chiar să-mi repoziţionez proteza doar gândindu-mă la acţiunea pe care vreau s-o fac“, a afirmat Zac Vawter, primul om care beneficiază de această proteză controlată cu mitnea.
Articolul integral este disponibil pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“.