Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, declară pentru The Telegraph: "Compatrioții mei nu au niciun motiv să se simtă vinovați de a fi români în Marea Britanie. Motivele trebuie să prevaleze asupra abordărilor emoționale", relateaza Agerpres in pagina electronica.
Sub titlul "Vinovat de a fi român în Marea Britanie", cotidianul britanic publică o scrisoare a ambasadorului român, joi în ediția online. Am primit o scrisoare de la un medic român ce lucrează într-un spital din Londra. A venit în Marea Britanie în 2005 după ce a absolvit la București și este unul dintre cei 2.000 de medici români educați în universitățile noastre, care au fost convinși de agențiile de recrutare britanice să vină să lucreze aici pentru că există un deficit de medici în Marea Britanie, scrie ambasadorul român.
Inutil să spun că sistemul de sănătate din România are nevoie disperată de ei, chiar dacă înțeleg că banii și oportunitățile profesionale pot fi motive valide pentru a veni în Marea Britanie.
Ca ambasador... am întâlnit mii de români ce trăiesc în Marea Britanie și am primit sute de scrisori de la ei, dar aceasta a fost diferita. Doamna care mi-a scris este chirurg, o calificare primită în Marea Britanie după examene dificile. Cariera ei este realizată, are o familie și o casă în Londra. De la un astfel de profesionist de succes, cu un statut social superior, nu te aștepți să se plângă de discriminare și rasism.
Ea mi-a scris: "Este din ce în ce mai greu să trăiești ca cetățean și profesionist român în Marea Britanie. Marea Britanie este o țară total împotriva rasismului și blamării culturale. Din păcate, cu aceasta ne confruntăm din ianuarie 2013 datorită unei părți din mass-media și unor politicieni. Românii și bulgarii alimentează mass-media în fiecare zi, iar acest lucru nu este fără consecințe. Nu m-am mai confruntat cu rasismul în aceas