Activitatea umană a provocat în proporţie de 50% schimbările climatice din ultima jumătate de secol. Oamenii de ştiinţă sunt 95% siguri de acest lucru, mai siguri ca oricând, arată un raport ONU, de 2.500 de pagini, publicat vineri în Suedia. Documentul a fost realizat de Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice.
Cei care se aşteaptă la un scenariu de genul celui prezentat în superproducţia hollywoodiană "The Day After Tomorrow" vor fi dezamăgiţi. Nu va veni un val uriaş care să înghită New York-ul şi nici nu vor îngheţa în câteva zile oraşe întregi. Totuşi, concluziile experţilor nu sunt deloc liniştitoare. Ceva ne aşteaptă în următorul secol, iar prognozele sunt dintre cele mai sumbre.
În primul rând, care sunt cauzele? Mersul cu maşina, fabricile ce folosesc energie electrică pe bază de cărbuni, de fapt, orice lucru care duce la emiterea gazelor cu efect de seră.
La raportul Panelului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice au lucrat aproape o mie de cercetători din întreaga lume. Un rezumat al documentului a fost prezentat vineri, iar varianta completă, de 2.500 de pagini va fi postată luni pe Internet.
Raportul din acest an întăreşte suspiciunile oamenilor de ştiinţă. În 2007, cercetătorii erau deja siguri în proporţie de 90% că omul e responsabil pentru creşterea temperaturii globale cu circa o jumătate de grad Celsius. Această creştere a provocat fenomene meteo extreme, precum valuri de caniculă, secetă şi inundaţii.
Efectele deja constatate ar putea creşte în intensitate timp de un secol sau mai mult, potrivit raportului. Fenomene meteo catastrofale sunt aşteptate să se producă o dată la 20 de ani sau chiar mai frecvent. Asta înseamnă că am putea avea mai multe tornade de gradul cinci, adică cel mai mare, precum cea produsă în luna mai a acestui an în Moore, Oklahoma. De asemenea, s-ar putea