Administratia municipiului Baia Mare este dispusa sa finanteze cercetarile de punere in practica a unei solutii tehnologie noi care sa inlocuiasca folosirea cianurilor in minerit, a declarat, vineri, primarul baimarean Catalin Chereches, potrivit Agerpres.
Aflat la intalnirea oamenilor de afaceri romani si straini organizata de Camera de Comert si Industrie Maramures, primarul Chereches a anuntat ca autoritatea locala va finanta proiectul de cercetare a unei tehnologii novatoare care sa inlocuiasca sistemul de cianurare din minerit.
"Avem langa noi aici, in Baia Mare, un inventator, domnul inginer Jack Goldstein care detine un brevet de inventie major care ar putea putea revolutiona mineritul. Cercetarea de laborator a inventatorului baimarean a dovedit posibilitatea inlocuirii cianurii in prelucrarea metalelor neferoase. Acest lucru e posibil. Primaria municipiului Baia Mare va finanta proiectul de aplicare practica a acestei tehnologii miniere. Vrem sa aratam ca se poate, ca mineritul poate fi schimbat din Baia Mare la nivel national si international. Ce a tot amanat Ministerul Economiei o sa facem noi", a spus Catalin Chereches.
De asemenea, primarul a mentionat ca in cel mai scurt timp va pune la dispozitia Societatii Inventatorilor din Maramures un sediu de lucru in zona centrala a orasului.
Jack Goldstein este un baimarean de 78 de ani, inginer chimist, cercetator, conferentiar si profesor in domeniul metalelor rare. El a inventat si brevetat, impreuna cu un grup de colegi, o procedura de extragere a aurului fara cianuri. El detine peste 50 de brevete de inventie, iar ideea de a realiza o tehnologie de prelucrare a minereurilor fara cianuri i-a venit dupa accidentul ecologic de la Baia Mare din anul 2000. Administratia municipiului Baia Mare este dispusa sa finanteze cercetarile de punere in practica a unei solutii t