În plin scandal cu maidanezi, Roșia Montană și condamnarea lui Dan Vociulescu alias Felix nu vedem informațiile esențiale.
Cea mai impotantă știre a anului a apărut luni în Ziarul Financiar. Informația seacă sună așa: "Guvernul a creat în fiecare zi o datorie de 6,3 milioane de euro pentru a putea plăti salariile din sectorul bugetar sau pentru a putea finanţa spitalele din ţară". Circa 200 de milioane euro pe lună la un calcul simplu. Sau 2,5 miliarde euro pe an. Deficitul la contul de pensii e de peste 3 miliarde de euro. 6 milioane e prețul de cost acceptat al unui kilometru de autostradă.
Prin guvern umblă zvonul că încasările bugetare sunt foarte mici și se pune la cale un plan: reducerea salariilor bugetarilor. Cele mari cu un procent mai mare, cele mici cu un procent undeva la 20 la sută. Cum s-ar spune la noi, în popor: boală lungă, moarte sigură. Când Boc, acum 4 ani a redus salariile bugetarilor, a făcut-o și atunci incomplet. Ok, reduci salariile. Dar problema nu sunt neapărat salariile, ci numărul mare de bugetari.
Pe vremea guvernului Adrian Năstase, adică socialist, erau acum 10-12 ani vreo 750.000 de bugetari. Pe vremea lui Tăriceanu au ajuns aproape un milion și jumătate. Adică dublu. Marea problemă a României sunt aceste camarile ale partidelor, care se rotesc la guvernare. Amante, neveste, nepoate, nepoți, verișoare, verișori și așa mai departe care dinamitează bugetul de stat. Unii nu fac nimic, mulți cască ochii. De la o guvernare la altă guvernare numărul trântorilor crește.
Boc a redus numărul bugetarilor cu vreo 150.000. Insuficient însă. Acum vine nota de plată, din nou. Socialistul Ponta trebuie să ia o decizie: ori își asumă curățirea sistemului bugetar, ori nu. Varianta cu scăderea salariilor nu rezolvă nimic. Mai bine un sistem performant, suplu, bine plătit, decât unul enorm, clientelar. Ora zero e aproape... Ori refor