Probleme şi indispoziţii - cum o scoateţi mai uşor la capăt cu ele
Bufeuri
Mai mult de jumătate dintre femeile aflate la menopauză au de-a face cu bufeurile: o senzaţie intensă de căldură, care porneşte de cele mai multe ori din zona pieptului, fiind adesea însoţită de transpiraţii, înroşirea pielii, palpitaţii şi ameţeli. Motivele pentru care se petrece acest fenomen nu sunt pe deplin clarificate, dar este evident că scăderea producţiei de estrogen joacă un rol important. Valurile de căldură durează câteva minute şi pot apărea oricând - chiar şi la ani de zile după intrarea în menopauză. Unele femei au două bufeuri pe zi, altele - zece până la treizeci. La 80% dintre persoanele afectate, perioada valurilor de căldură şi a transpiraţiilor depăşeşte un an, iar la 50% din cazuri se întinde pe durata a peste cinci ani.
Ce vă poate ajuta
* Activitatea fizică regulată şi sportul, în special disciplinele de rezistenţă, ca mersul cu beţe, înotul, plimbările pe bicicletă ori schiul de fond, dar şi dansul, drumeţiile sau echitaţia promit ameliorări semnificative. Importantă pare să fie activarea generală a circulaţiei sângelui, care face ca organismul să fie mai puţin sensibil la influenţa modificărilor hormonale. Dintr-un studiu efectuat recent de cercetătorii americani reiese că mişcarea poate reduce numărul bufeurilor pentru mai mult de 24 de ore.
* Şedinţele de saună, jeturile de apă rece şi duşurile alternative antrenează şi întăresc sistemul circulator.
* Evitaţi cafeaua, ceaiul negru, alcoolul şi mâncărurile condimentate, întrucât ele pot declanşa sau accentua valurile de căldură.
* Tehnicile de meditaţie şi relaxare, de pildă cele din yoga, micşorează stresul şi astfel previn bufeurile.
* Şi acupunctura pare în măsură să atenueze aceste simptome neplăcute ale climacteriului, însă deocamdată s