Averile românilor care locuiesc în străinătate şi care şi-au cumpărat sau construit adevărate palate în Timişoara, vor fi luate la control de fiscul timişorean, în cadrul unei ample acţiuni la care Primăria timişoreană va colabora cu organele abilitate din ţară şi din alte state europene, a declarat viceprimarul Traian Stoia.
“Urmează o perioadă în care vom avea schimburi internaţionale de informaţii privind veniturile cetăţenilor români din alte state, unde ei merg fie ca turişti, fie ca muncitori, fie ca altceva, deoarece trebuie să justifice veniturile şi investiţiile pe care le fac aici“, a afirmat Stoia.
Viceprimarul a precizat că, la 100 de mii de euro investiţi, proprietarul trebuie să fi câştigat sume considerabile de bani, pentru care datorează taxe şi impozite. ”Dacă nu ai taxele plătite, înseamnă că banii sunt iliciţi. Atunci, vom putea trece la măsurile pe care le prevede legea, iar dacă legea nu prevede, se va face“, a adăugat viceprimarul Timişoarei.
Demersul se înscrie într-un proiect mai amplu al municipalităţii de prevenire a spălării banilor. În acest context, Stoia a adus în discuţie situaţia mai multor imobile de patrimoniu, care au ajuns în proprietatea unor persoane la sume derizorii, încălcându-se dreptul de preemţiune al primăriei, care ar fi fost prima îndreptăţită să le cumpere, pentru ca, la final, să fie revândute pe milioane de euro.
‘”Aici avem clar situaţia de spălare de bani, iar imobilul este în ruină. (…). Noi trebuie să găsim toate viciile de procedură şi de fond, care cred că sunt spre limita legalităţii. Trebuie să găsim hârtiile de la cap la coadă, să aflăm adevărul şi să readucem clădirile acestea – monumente istorice – în proprietatea Primăriei Timişoara”, a spus Traian Stoia.
Conform acestuia, în această situaţie sunt aproximativ 15 clădiri din zona centrală a Timişoarei.
Averile românilor c