NASA mai cercetat niţel solul de pe Marte şi a descoperit că acesta are foarte multă apă în el. Atât de multă apă, încât pare promiţător planul de a avea colonii pe Planeta Roşie în viitor.
NASA se pare că a identificat în solul de pe Marte o cantitate considerabilă de apă. Astfel, pe fiecare 30 de centimetri cubi, cercetătorii agenţiei spaţiale au descoperit aproape un litru de apă. Totuşi, cantitatea asta de apă nu e uşor de exploatat pe cum ar părea la prima vedere. Viitorii colonişti ar trebui să ridice temperatura solului şi astfel să obţină apă, notează iO9.
Această exploatare nu se va face cu costuri reduse şi va necesita transportul echipamentului spre Marte, ceea ce înseamnă un cost ridicat în prima parte a colonizării. Desigur, pe măsură ce se dezvoltă automatizările şi utilizarea roboţilor, această muncă ar putea să cadă în sarcina lor, iar până ajung oamenii mediul să fie deja aranjat. În plus, Planeta Roşie ar putea avea în subsol la fel de multă apă ca Pământul.
Testele au fost făcute folosind robotul Curiosity şi datele au fost colectate în primele 100 de zile ale misiunii sale. Solul în cauză a fost extras de Curiosity în noiembrie 2012 şi folosindu-şi instrumentele de la bord a putut să-i ridice temperatura până la peste 830 de grade Celsius. Apoi a identificat gazele care au rezultat. A descoperit dioxid de carbon, oxigen, compuşi sulfurici şi apă.
Se prea poate ca ceea ce Curiosity a identificat să confirme şi o altă ipoteză, aceea că apa este distribuită uniform, nu doar la polii planetei. Totuşi, analizele de sol au mai arătat şi că există un nivel de 0,5% al percloratului care poate inhiba funcţiile glandei tiroide. Asta va contribui la dezvoltarea măsurilor de protecţie pe care astronauţii ar trebui să şi le ia.
Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.