Aproximativ 110 tone de zmeură, afine şi măceşe şi 35 de tone de ciuperci culese în pădurile din judeţul Harghita au fost trimise, în toamna acestui an, în Germania, Italia şi Spania, Direcţia Silvică încasând peste 700.000 de lei din exportul acestora pe pieţele intracomunitare.
Pe parcursul acestui an, de pe cele 90.000 de hectare de teren forestier aflate în administrarea Direcţiei Silvice Harghita s-au recoltat aproximativ 60 de tone de zmeură, 25 de tone de afine şi 25 de tone de măceşe, precum şi 35 de tone de ciuperci, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Responsabiliul de producţie al DS Harghita, Miklos Istvan, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că s-ar fi putut recolta o cantitate aproape dublă de zmeură, de 110 tone, dacă vremea excesiv de caldă, de la sfârşitul lunii august, nu ar fi favorizat coacerea instantanee a fructelor.
Potrivit acestuia, fructele de pădure au ajuns în Germania, unde vor fi folosite în industria alimentară, inclusiv la prepararea hranei petru bebeluşi şi în cea farmaceutică, iar ciupercile în Italia şi Spania.
"Avem contracte-cadru cu două firme din Germania, cu care lucrăm de mai mult de un deceniu şi peste 80 la sută din marfa livrată a fost certificată bio, ceea ce dă posibilitatea procesatorului german să producă din fructele de pădure din Harghita chiar şi hrană pentru bebeluşi, pe lângă sucurile, gemurile şi dulceţurile cu certificare bio. Ciupercile se duc în Italia şi Spania", a spus Miklos Istvan.
Imediat după recoltarea din păduri, zmeura, afinele şi măceşele au ajuns la Gheorgheni, unde au fost sortate, trecute printr-un tunel de şoc şi congelate la minus 40 de grade Celsius.
În acest an, un kilogram de zmeură din Harghita s-a vândut pentru piaţa vest-europeană cu 1,65 de euro, cel de afine cu 1,75 de euro, iar măceşele cu 0,6 euro kilogramul.
Miklos a adăugat că s