Ministerul Educaţiei (MEN) a adoptat o strategie anticorupţie pentru prevenirea fraudelor în învăţământ, dupǎ ce s-a ȋntȃmplat la ultimul examen de bacalaureat.
Astfel, MEN a anunțat cǎ ȋn fiecare şcoală se va înfiinţa un consiliu de etică, iar profesorii vor avea la dispoziţie un cod profesional pe care vor trebui să îl respecte. Reprezentanţii profesorilor spun că principala cauză a corupţiei sunt salariile mici. Profesorii riscă de la sancţiuni disciplinare minore până la excluderea din învăţământ.
Gabriel Ispaş, managerul strategiei, a enumerat acţiunile profesorilor care, în opinia sa, ar trebui pedepsite. “Meditaţiile făcute cu propriii elevi, evaluarea superficială făcută la clasă, evaluarea neconformă la examenele naţionale, colectarea de către profesori a fondului clasei”, a spus Gabriel Ispas pentru Radio Romȃniei Actualitǎți. Potrivit acestuia, profesorii riscă de la sancţionări disciplinare minore până la excluderea din învăţământ.
Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, spune că e nevoie de măsuri mult mai concrete. “Modificarea programelor şcolare. Aceste programe să fie axate pe partea aplicativă”, este de părere Simion Hăncescu.
Conform unui studiu comparativ al site-ului de educaţie MyEurope, salariul mediu brut al unui profesor din România este de 8 ori mai mic decât media europeană. Strategia antifraudă apare pe fondul mai multor scandaluri în educaţie, dar şi ca urmare a datelor disponibile care arată că atenţiile pentru cadrele didactice sunt o practică obişnuită în şcolile din România.
Ministerul Educaţiei (MEN) a adoptat o strategie anticorupţie pentru prevenirea fraudelor în învăţământ, dupǎ ce s-a ȋntȃmplat la ultimul examen de bacalaureat.
Astfel, MEN a anunțat cǎ ȋn fiecare şcoală se va înfiinţa un consiliu de etică, iar profesorii vor avea la dispoziţie un cod profe