În urmă cu treizeci de ani, un fost ofiţer sovietic a evitat declanşarea unui război nuclear după ce a ales să-şi urmeze intuiţia şi să îşi ignore responsabilităţile directe, relatează vineri RIA Novosti, citată de Agerpres.
Stanislav Petrov era detaşat la un centru de comandă în cadrul sistemului sovietic de avertizare timpurie antirachetă în afara Moscovei, în momentul în care a primit un raport privind lansarea a cinci rachete nucleare de pe teritoriul american la 26 septembrie 1983.
Tensiunile pe fondul Războiului Rece erau în creştere, amplificate de temerile sovietice legate de US Strategic Defense Initiative – aşa-numitul program “Star Wars” (“Războiul Stelelor”) şi de incidentul internaţional provocat de faptul că apărarea antiaeriană sovietică doborâse un avion sud-coreean cu pasageri în luna septembrie a acelui an.
Datoria lui Petrov era să semnaleze superiorilor săi orice înregistrări de rachete lansate, caz în care comandanţii ar fi ordonat, cel mai probabil, un atac similar, ca răspuns. Cu toate acestea, el a ales să ignore acel raport, considerând că era vorba despre o defecţiune tehnică şi apreciind că cinci rachete erau insuficiente pentru a purta un război adevărat.
Intuiţia sa a fost corectă: o anchetă a arătat ulterior că avertismentul fusese o alarmă falsă din partea unui satelit de monitorizare indus în eroare de lumina soarelui ce se reflecta în nori aflaţi la înaltă altitudine. Petrov nu a fost nici sancţionat disciplinar, dar nici promovat şi şi-a continuat activitatea până la ieşirea la pensie, cu rangul de locotenent-colonel, în timp ce incidentul a rămas clasificat până în 1998.
Citeste mai mult pe RTV.NET
În urmă cu treizeci de ani, un fost ofiţer sovietic a evitat declanşarea unui război nuclear după ce a ales să-şi urmeze intuiţia şi să îşi ignore responsabilităţile directe, relatează vineri RIA Novost