Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta“, cu ocazia depunerii plângerii penale împotriva Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi a Agenţiei Naţionale de Transplant, a chemat la conferinţa de presă doi pacienţi cu insuficienţă renală care au vorbit despre experienţele lor.
“Lumea transplantului nu e plină de oameni care zâmbesc, ci de oameni care plâng. Este o lume cu foarte multe sicrie despre care nu se vorbeşte”, a motivat Emanuel Ungureanu aducerea la conferinţa de presă a doi pacienţi cu insuficienţă renală. Cornel, unul dintre aceşti pacienţi face dializă de 24 de ani şi a fost timp de mai mulţi ani Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Dializă din Cluj. El nu are cuvinte critice la adresa profesorului Mihai Lucan, şeful IUTR, şi nici la adresa transplantului făcut lui Alexandru Arşinel, dar a ţinut să precizeze care sunt obiectivele asociaţiei pe care a condus-o: “Obiectivele principale ale noastre sunt să existe un sistem coerent de transplant, să existe cel puţin 3-4 centre de transplant la nivel naţional, interconectate. Să existe un Registru Naţional de Transplant transparent, iar specialiştii nefrologi să fie implicaţi în activitatea pacienţilor post transplant”.
Masă festivă pentru medici
Delia Grădinaru a făcut în 1995 un transplant de rinichi, primit de la tatăl său. Rinichiul a funcţionat 3 ani şi jumătate şi apoi femeia a trecut pe dializă. Tatăl ei, Dumitru Grădinaru, îşi aminteşte: “Am dat bani la fiecare medic în parte – câte 500 – 1000 de mărci. Nu mi-a cerut nimeni. Când am venit pentru analize am întrebat cum se face. Atât mi-au spus ceilalţi pacienţi că se dă. Atunci se făcea şi o masă festivă la medici.” Nici Grădinarul nu are cuvinte critie la adresa şefului IUTR, doar crede că s-a exagerat cu mediatizarea cazului Arşinel.
Citeşte şi Mai mult