Liderii grupurilor parlamentare PSD şi PNL vor modificarea legii finanţării partidelor politice, astfel încât acestora să le fie permisă finanţarea activităţii formaţiunilor, dar şi a campaniilor electorale, din împrumuturi. Mai mult, modul în care se cheltuiesc banii ar urma să fie verificat de către Autoritatea Electorală Permanentă, în timp ce Curtea de Conturi ar fi eliminată din ecuaţie.
Iniţiativa legislativă propusă de liderii parlamentarilor USL introduce posibilitatea finanţării activităţilor electorale din împrumuturi, în ciuda faptului că Autoritatea Electorală Permanentă a propus, în 2012, ca finanţarea partidelor din împrumuturi să fie interzisă. AEP a redactat un proiect de lege care vizează finanţarea partidelor politice şi urmează recomandările formulate, în 2010, de Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO).
Între timp, propunerea semnată de Andrei Gerea (PNL), Mircea Drăghici (PSD), Marian Neacşu (PSD), Ilie Sârbu (PSD) şi Puiu Haşotti (PNL) a fost înaintată la Senat.
În expunerea de motive, parlamentarii USL pornesc de la aceste recomandări, însă omit să precizeze contextul în care au fost făcute. Astfel, cei cinci semnatari arată că GRECO a recomandat clarificarea juridică a regimului împrumuturilor, justificând astfel acest punct al iniţiativei legislative. Pe de altă parte, raportul GRECO din 2010, la care fac referire iniţiatorii, explică în ce context s-a formulat recomandarea.
„Autorităţile din România au subliniat că împrumuturile nu sunt incluse printre sursele permise de finanţare partidelor politice şi altor participanţi la campanii electorale, inclusiv candidaţilor înşişi şi sunt astfel interzise fără excepţie. GET nu a putut constata dacă aceste divergenţe de interpretare se refereau la conceptul de împrumut stricto senso sau la alte servicii similare (de exemplu, linii de creditare sau aconturi), se arată în e