Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" a depus o plângere penală faţă de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, cerând justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile şi criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arşinel.
Emanuel Ungureanu, şeful Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că "lumea transplantului" nu este plină de oameni care zâmbesc, "ci de oameni care plâng".
"Vreau să dau glas acelor mame ai căror copii cu insuficienţă renală s-au stins fără să aibă şanse la viaţă. Vreau, pentru acele mame, să ştie că sacrificiul copiilor lor va aduce în acest sistem echilibru, transparenţă şi echidistanţă pentru toţi. Lumea transplantului nu este plină de oameni care zâmbesc, ci de oameni care plâng. E vorba de foarte multe sicrie de care nu se vorbeşte. Am depus la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca o plângere penală faţă de ICUTR şi ANT pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi. Am cerut Parchetului să verifice dacă în cazul Alexandru Arşinel au fost respectate criteriile legale în ceea ce priveşte transplantul", a spus Ungureanu.
Un an de la moartea Adinei
Acesta a afirmat că are încredere în procurorii tineri şi în bunul simţ care spune că "la medic toţi trebuie să fie trataţi în mod egal".
"Dan Luscalov (director executiv al ANT - n.r.) este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca, nu există o comisie independentă care să verifice modul în care se efectuează un transplant şi dacă se respectă criteriile. Ministerul Sănătăţii să creeze o comisie independentă care să verifice activitatea de transplant, ca centrele de nefrologie să se ocupe de bolnavi după transplant, să fie o transparenţă reală a transplantului", a mai spus Emanuel