Deşi Londra e prima atracţie a turiştilor care merg în Marea Britanie, oraşul Glasgow pulsează o vibraţie cum nu se regăseşte în Anglia. Scoţienii sunt aprigi, mândri şi prietenoşi.
Pentru cei mai mulţi dintre noi, Glasgow echivalează cu fotbalul – înseamnă rivalitatea dintre echipele Rangers şi Celtic –, este sinonim cu locul în care s-a născut legendarul Sir Alex Ferguson sau, cel mult, cu un kilt, însă oraşul aşezat pe malurile râului Clyde impresionează în primul rând prin oamenii joviali, prin spiritul avangardist şi prin arhitectura victoriană.
Cu un cer aproape mereu încruntat, Glasgow nu este o destinaţie prea sexy, dar pasiunea abundă pe străzile celui de-al patrulea cel mai mare oraş din Regatul Unit. Deşi are o populaţie de aproape două milioane de locuitori, punându-se la socoteală şi suburbiile sale, Glasgow nu este capitala Scoţiei, dar este cel mai important oraş al ţării şi unul dintre principalele centre industriale şi economice din Marea Britanie.
Este un oraş greu de descifrat dacă nu-l pătrunzi cu adevărat. Te poate înşela cu perspectiva lansată în celebrul film „Trainspotting“ al lui Danny Boyle, realizat după romanul cu acelaşi nume de Irvine Welsh. Deşi acţunea filmului este plasată în Edinburgh, o mare parte din scene au fost filmate pe străzile din Glasgow şi într-o fabrică de tutun din oraş. Imaginea lăsată în urmă este cea a unei urbe industriale, un oraş sec pe alocuri, căzut într-o profundă criză economică, prin care tinerii trec doar cu ajutorul heroinei. Cu toate că pelicula din ’96 arată câteva realităţi încă prezente în Glasgow (mai degrabă în partea de est), oraşul respiră un alt aer în 2013.
„LORZII TUTUNULUI“
Istoria ne spune că dezvoltarea oraşului a fost favorizată şi de poziţia sa geografică, pe coasta de vest a Scoţiei, ceea ce l-a transformat în principalul punct pentru schimburi comerciale. Pe l