Comisia punctează că această procedură nu este în concordanţă cu regulile Uniunii Europene care prevăd că TVA ar trebui rambursată rapid pentru a nu reprezenta o povară pentru contribuabili. Chiar dacă statele membre au o anumită libertate în stabilirea condiţiilor de rambursare, Comisia consideră că firmele din România suportă povara TVA un timp prea îndelungat. Deşi normele Uniunii Europene nu prevăd un termen de rambursare a TVA, cele mai multe state membre au implementat termenul de 45 de zile.
În consecinţă, Comisia solicită României o opinie argumentată în legătură cu întârzierile la rambursarea de TVA. Aceasta este faza a doua a procedurii de infringement. Dacă România nu va oferi un răspuns concludent în termen de două luni, Comisia se poate adresa Curţii Europene de Justiţie pentru a remedia situaţia. În cazul în care decizia Curţii Europene de Justiţie este nefavorabilă României putem suferi penalități financiare. În practică, în 95% dintre cazuri, statele membre s-au conformat înainte de a ajunge în faţa Curţii.
Legislaţia de TVA din România prevede că cererile de rambursare de TVA trebuie rezolvate în termen de 45 de zile. În realitate, contribuabilii aşteaptă câteva luni până la un an sau mai mult.
Această schimbare de legislație nu este una simplă, care se poate face rapid, fiind vorba despre modificarea întregului sistem de rambursare, a procedurii interne a ANAF și, deloc de neglijat a practicii și mentalității inspectorilor fiscali. Va fi dificil de gestionat sistemul de rambursare și datorită presiunii asupra bugetului de stat.
Întârzierea rambursărilor afectează toţi contribuabilii la o scară mai mică sau mai mare, însă impactul major intervine în cazul investiţiilor. În aceste cazuri, firmele trebuie să finanţeze 24% din totalul investiţiei pentru o perioadă de până la un an sau chiar mai mult. Pentru a putea finanţa acea