În Siria, situaţia sanitară se degradează tot mai mult, anunţă Biroul ONU pentru Ajutor Umanitar. Spitalele sunt distruse, personalul medical se diminuează, iar medicamentele lipsesc aproape tot timpul.
În ultimul său buletin, biroul ONU pentru ajutor umanitar susţine că Siria se confruntă cu o penurie de vaccinuri şi medicamente, mai ales cele necesare tratării cancerului.
Aproximativ 60% din spitatele publice, 34% din centrele publice de sănătate şi 92% din ambulanţe au fost afectate de conflictul în curs, subliniază organizaţia ONU. În unele locuri, inclusiv în oraşul Homs, jumătate din personalul medical a plecat din cauza războiului.
La Alep şi în împrejurimile sale, numai o treime dintre medici îşi continuă activitatea, faţă de 5.000 înainte de conflict. Aproximativ 70% din fabricile farmaceutice ale ţării au fost afectate, potrivit OCHA, care estimează că şapte milioane de sirieni au nevoie de ajutor umanitar.
Biroul dezvăluie, de asemenea, “riscul crescut de epidemii de boli contagioase, din cauza suprimării unor programe de vaccinare, suprapopulării unor centre de primire şi distrugerilor suferite de infrastructura de apă potabilă”.
În primele luni ale anului, ONU şi agenţiile sale non-guvernamentale din Siria au distribuit ajutoare medicale de urgenţă de care au beneficiat peste două milioane de persoane.
ONU a estimat la 1,4 miliarde de dolari americani nevoile umanitare în Siria, însă 48% din acest ajutor încă nu a fost finanţat.
Aproape 2,1 milioane de sirieni, dintr-o populaţie de 21,4 milioane, au părăsit ţara pentru a se refugia în ţările vecine.
Siria avea peste 20.000 de şcoli în 2010. Potrivit UNICEF, o şcoală din cinci a fost deteriorată, distrusă, sau refăcută pentru a găzdui familii strămutate.
Începând de anul trecut, aproximativ două milioane de copii cu vârste cuprinse între şase şi