Liderul interlop Nicu Patron, acuzat de procurori că a înfiinţat două fabrici ilegale de ţigări, îşi controla subaltenii, români şi moldoveni, după legile mafiei ruse, el însuşi având gradul de "hoţ în lege", dobândit în anul 2001, în fostul spaţiu sovietic, potrivit procurorilor DIICOT.
În motivarea deciziei prin care Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Ion Guşan, zis Nicu Patron, şi a altor 11 persoane, se arată că liderul interlop cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană, deţine un grad superior dobândit cu 12 ani în urmă, în spaţiul ex sovietic, de la liderii mafiei ruse.
"Inculpatul Guşan Ion (liderul grupării) are din anul 2001 statutul de «hoţ în lege» - criminal cu grad superior, originar din spaţiul CSI (Comunitatea Statelor Independente), responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei şi «judecarea» celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracţionale, precum şi pentru colectarea, evidenţa şi distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activităţile infracţionale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu", se arată în motivarea judecătorilor.
În documentul citat se mai arată că, în 2011, Nicu Patron a înfiinţat două fabrici clandestine de ţigări, în judeţele Braşov şi Prahova. Prin intermediul "locotenenţilor" săi - majoritatea persoane cu dublă cetăţenie, moldoveană şi română -, acesta făcea rost de materie primă, după care producea ţigări pe care le ambala în pachete ce purtau sigla unei firme producătoare de ţigări din Republica Moldova.
Pentru a păstra secretul activităţilor ilegale, muncitorii erau aduşi direct din Republica Moldova. Aceştia stăteau pe teritoriul României până când materia primă se termina, urmând sa revină în ţară doar atunci când membrii grupării reuşeau să aducă un