Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, a publicat, în ziarul The Telegraph, o scrisoare cu titlul "Vinovat de a fi român în Marea Britanie". Sursa: www.mae.ro
Vă prezentăm, mai jos, fragmente din această scrisoare, care a fost preluată de agenţia Agerpres.
Am primit o scrisoare de la un medic român ce lucrează într-un spital din Londra. Ea a venit în Marea Britanie în 2005 după ce a absolvit la Bucureşti şi este unul dintre cei 2.000 de medici români educaţi în universităţile noastre, care au fost convinşi de agenţiile de recrutare britanice să vină să lucreze aici pentru că există un deficit de medici în Marea Britanie, scrie ambasadorul român.
Inutil să spun că sistemul de sănătate din România are nevoie disperată de ei, chiar dacă înţeleg că banii şi oportunităţile profesionale pot fi motive valide pentru a veni în Marea Britanie.
Ca ambasador... am întâlnit mii de români ce trăiesc în Marea Britanie şi am primit sute de scrisori de la ei, dar asta a fost diferit. Doamna care mi-a scris este chirurg, o calificare primită în Marea Britanie după examene dificile. Cariera ei este realizată, ea are o familie şi o casă în Londra. De la un astfel de profesionist de succes, cu un statut social superior, nu te aştepţi să se plângă de discriminare şi rasism.
Ea mi-a scris: "Este din ce în ce mai greu să trăieşti ca cetăţean şi profesionist român în Marea Britanie. Marea Britanie este o ţară total împotriva rasismului şi blamării culturale. Din păcate, cu aceasta ne confruntăm din ianuarie 2013 datorită unei părţi din mass-media şi unor politicieni. Românii şi bulgarii alimentează mass-media în fiecare zi, iar acest lucru nu este fără consecinţe. Nu m-am mai confruntat cu rasismul în această ţară până în 2013. Acum, aproape zilnic sunt întrebată de unde sunt originară şi trebuie să mă confrunt cu o atitudin