Curtea de Conturi a României a respins contestaţia depusă de Mihai Copaci, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, la decizia în baza căreia peste şase mii de ţărani au fost scoşi datori la sănătate. Contestaţia a fost depusă la Curtea de Conturi în luna iulie.
Pentru că nu a avut câştig de cauză la Curtea de Conturi, Copaci s-a adresat instanţei de judecată, dosarul urmând a fi soluţionat de magistraţii Curţii de Apel Galaţi. „Referitor la impunerea persoanelor care au obţinut venituri din agricultură, Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României a respins contestaţia Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea. În aceste condiţii, noi vom înainta pe rolul instanţei de la Curtea de Apel Galaţi o acţiune din perspectiva încheierii privind respingerea contestaţiei Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea şi solicităm anularea deciziei Curţii de Conturi. Acţiunea a fost formulată şi transmisă prin Poştă”, a spus Mihai Copaci.
Între timp, tot mai mulţi agricultori, dintre cei scoşi datori la sănătate, solicită instanţei de judecată exonerarea de la plata sumelor aferente perioadei 2009-2011, a majorărilor şi penalităţilor de întârziere.
Reamintim că la începutul lunii iunie 2013, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a înştiinţat CAS Vrancea că 6.069 persoane fizice figurează cu datorii la sănătate, după ce au obţinut venituri din agricultură în perioada 2009-2011, venituri pentru care ar fi trebuit să cotizeze cu 5,5 % la CAS. Valoarea totală a datoriilor se ridica la 8 milioane de lei.
Din totalul de 6.069 de ţărani care au fost scoşi datori la sănătate, peste 4 mii au primit înştiinţări de plată de la CAS Vrancea. 1.600 nu au mai primit înştiinţări, deoarece au datorii sub 40 de lei, iar potrivit Codului de procedură fiscală acestea sunt anulate. Reprezentaţii CAS au precizat în urmă cu