Un număr record de berze negre, 80 de exemplare, au poposit, în această toamnă, în drum spre Africa, în aria protejată Dumbrăvița, din județul Brașov, relateaza Agerpres in pagina electronica.
Un comunicat de presă transmis de filiala Brașov a Societății Ornitologice Române, precizează că heleșteele piscicole de la Dumbrăvița reprezintă un important loc de popas al acestor păsări în drumul spre Africa. Conform sursei citate, ornitologii români au stabilit că o parte din păsări vin din Polonia—pe baza inelelor colorate cu care au fost însemnate ca pui—și că cea mai bătrână are 8 ani. De asemenea, o barză neagră tânără, îngrijită de membrii Asociației Grupul Milvus, pentru o infecție la cioc, a fost eliberată lângă grupul de berze, pentru a putea pleca spre sud, împreună cu ele, se precizează în comunicatul de presă.
Dan Ionescu, reprezentantul filialei Brașov a Societății Ornitologice Române, a declarat că cele 80 de berze negre care au staționat în Aria protejată Dumbrăvița, încă din luna august, începând să plece treptat la începutul lunii septembrie. Conform lui Ionescu, în prezent, doar câteva au mai rămas și probabil că, zilele următoare, vor părăsi zona, vremea începând să se răcească.
Explicația atragerii unui număr impresionant de berze negre, dar și a altor câteva zeci de specii de păsări aflate în migrația de toamnă, constă în managementul piscicol prietenos pentru natură, suprapus peste perioada de migrație a păsărilor, practicat de custodele ariei, societatea Doripesco. În urma golirii anuale a heleșteelor pentru recoltarea peștelui, metodă clasică cunoscută în toată lumea, se creează un mediu foarte căutat de multe păsări, apă mică, și porțiuni întinse de mâl. Din apa mică, berzele pescuiesc cu ușurință peștii mici din mâl așa cum fac și egretele și pescărușii. Colaborarea dintre cei doi custozi ai ariei protejate, Societatea Orn