Proiectul "Femei pentru femei", desfăşurat de Fundația Romania Angel Appeal şi cofinanţat din bani europeni, a început în 2010. În cadrul acestuia, 1.276 de femei şomere au devenit până acum bone.
"Proiectul a început în octombrie 2010 și și-a propus să pună bazele unui sistem standardizat în domeniul îngrijirii copiilor pe timpul zilei, permițându-le astfel femeilor participarea pe piața muncii sau continuarea studiilor. Obiectivul general al proiectului a fost construirea unui model standardizat de formare profesională în vederea constituirii rețelei publice de bone și babysittere calificate și acreditate să ofere servicii de îngrijire copiilor pe timpul zilei, completată de o rețea de monitorizare, pentru asigurarea calității serviciilor", a declarat Silvia Asandi, managerul proiectului "Femei pentru femei".
Potrivit rezultatelor programului, 1.276 de femei șomere sau inactive au absolvit Școala Bonelor și au obținut certificatul de calificare în ocupația de babysitter, recunoscut în toate țările Uniunii Europene.
Proiectul a pornit de la numărul mare de femei șomere sau fără ocupație cu șanse scăzute de integrare pe piața muncii, numărul mare de copii care nu beneficiază de îngrijire de calitate la domiciliu, lipsa standardelor în acest domeniu și a unei legislații care să reglementeze ocupația de bonă sau babysitter în România.
Femeile au fost instruite timp de trei luni în baza unei curricule dezvoltate special în cadrul proiectului, având la dispoziție"Cartea Bonei", manualul formatorului, filme, demonstrații și studii de caz.
Fundația Romania Angel Appeal a selectat 160 de formatori pe care i-a instruit special să le predea femeilor care au venit la cursuri.
Criteriile de selecție a femeilor au constat într-o evaluare psihologică și li s-a solicitat un certificat medical care să ateste că sunt