“Cunoaşterea cuvintelor conduce la cunoaşterea lucrurilor.” Platon. A început anul şcolar si odată cu el activităţile şi proiectele educaţionale la Şcoala Gimnazială nr. 4 Bistriţa. Anul 2001 a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie, în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătoreşte Ziua limbilor vorbite.
În cursul acestei săptămâni, elevii clasei a VII a C de la Şcoala Gimnazială nr. 4 Bistriţa au fost angrenaţi în activităţi educative, având drept scop cunoaşterea de către elevii şcolii a diversităţii lingvistice, a valorii tuturor limbilor vorbite în Europa, inclusiv a limbii române, dar şi conştientizarea importanţei învăţării limbilor străine, ne-a informat doamna Doina Pop profesoară de limba engleză şi diriginta clasei a VII a C.
Învăţarea unei limbi străine poate fi o experienţă plăcută plină de satisfacţii, este o activitate care se adresează tuturor, indiferent de vârstă şi contribuie la înlăturarea barierelor naţionale şi internaţionale. Este un mod plăcut de cunoaştere şi înţelegere a diversităţii culturale şi lingvistice, un mod de a interacţiona şi socializa, permiţând europenilor să comunice, să lucreze împreună. Europa respectă diversitatea ligvistică, promovează multilingvismul, protejează limbile aflate în pericol fiindcă limba vorbită a unui popor este expresia cea mai directă a culturii unei naţiuni. Victor Hugo spunea despre copilărie că este o imensă nevoie de mirare de aceea elevii clasei a VII C au împletit formalul educaţiei cu nonformalul exuberant şi plin de culoare.
Timp de o săptămână s-au salutat în diferite limbi de circulaţie europeană, hello, bonjour, gutten morgen, buon giorno, arivederci, aurevoir, danke, merci, etc., au scuturat praful timpului de pe steagurile naţiunilor, au cercetat