În anul 2014 veniturile avocaţilor, notarilor publici, executorilor judecătoreşti şi mediatorilor vor fi impozitate la fel ca şi în prezent – cu 18%, a anunţat viceministrul finanţelor, Victor Barbăneagră, într-o emisiune la Radio Moldova. Decizia a fost luată după un schimb de opinii ale autorităţilor cu subiecţii impozitării, transmite IPN.
Amintim că potrivit proiectului politicii bugetar-fiscale, autorităţile intenţionează ca din anul 2014 să stabilească un regim fiscal unic de impozitare pentru cabinetele avocaţilor, birourile asociate de avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, birouri individuale ale mediatorilor etc. Acestea ar urma să aibă un regim de impozitare a veniturilor similar persoanelor juridice, cu cota de 12%. Totodată, se propunea impozitarea cu TVA a serviciilor prestate şi cu taxă pentru amenajare, pe principii similare persoanelor juridice.
Propunerea Ministerului Finanţelor a stârnit însă opinii în controversă.
Cei care activează în domeniu susţin pe diverse reţele de socializare că acestea sunt nişte pseudo-reforme fiscale şi majorări de impozite şi vin de la nedorinţa organelor fiscale de a înţelege specificul activităţii avocaţilor. Efectul acestor inovaţi fiscale va fi scumpirea serviciilor, care va cădea pe umerii clienţilor care în proporţie de 95% sunt persoane fizice, majoritatea cu venituri mici. Acesta a şi fost unul din motivele pentru care s-a convenit menţinerea vechilul mod de impozitare.
Oficialii de la Ministerul Finanţelor au promis că va fi format un grup de lucru, care va analiza în detaliu situaţia şi va veni, în 2014, când va fi elaborată politica fiscală pe anul următor, cu propuneri de modificare a modalităţii de impozitare, echitabile şi în contextul opţiunii Ministerului Finanţelor de creare a unui sistem de impozitare unic.
În prezent în Republica Moldova activează peste 3.000 d