Cele mai mari universităţi de stat din Târgu Mureş - Universitatea de Medicină şi Universitatea "Petru Maior" - au pus la dispoziţia studenţilor 1.500 de locuri de cazare în cămine, dar, pentru că oferta nu a acoperit cererea, studenţilor le-au fost oferite şi 500 de locuri în internate de licee.
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) şi Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş oferă 1.500 de locuri în cămine studenţeşti - 1.100 la UMF şi 400 la "Petru Maior" şi încă 500 în internatele de liceu, în condiţiile în care au fost câte sute de cereri care nu puteau fi acoperite.
Căminele studenţeşti dispun de mobilier în stare bună, parchet, televiziune prin cablu, Internet, grupurile sanitare fiind însă "la comun", ca de altfel şi bucătăriile. Aici, studenţii pot plăti între 70 şi 230 de lei pe lună, în timp ce, dacă se asociază şi închiriază un apartament în oraş, trebuie să scoată lunar din buzunar minim 50 de euro pe cameră sau 120-130 de euro pe garsonieră, plus cheltuieli de întreţinere.
La internatele de liceu, studenţii locuiesc mai mulţi într-o cameră, pe etaje destinate special lor, locurile disponibile fiind anunţate de Inspectoratul Şcolar Judeţean la cererea universităţilor, diferenţiat, "pe fete şi băieţi".
Studenţii străini, primii care s-au cazat în cămine la Medicină
La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), cea mai mare din Târgu Mureş, care are în administrare patru cămine studenţeşti, au fost depuse în jur de 1.500 de cereri, din care, însă, numai 1.100 au putut fi satisfăcute.
Rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, afirmă că, pentru restul, s-a apelat la cazarea în internatele unor licee, majoritatea locurilor fiind ocupate la internatele liceelor "Gheorghe Marinescu" şi "Forestier", din apropierea Universităţii.
"Întotdeauna avem mai multe cereri decât locuri în căminele studenţeşti. F