Consiliul Concurenţei va transmite la Bruxelles că înţelegerile parafate de Hidroelectrica cu grupurile industriale Alro şi ArcelorMittal nu sunt ajutor de stat, în timp ce pentru contractele cu traderii de energie statul s-a abţinut să transmită vreun punct de vedere formal, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Comisia Europeană a declanşat în urmă cu doi ani mai multe investigaţii privind contractele Hidroelectrica încheiate cu marii consumatori de energie, respectiv Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, şi cu traderii de energie, aşa-numiţii “băieţi deştepţi”.
“Vom transmite Comisiei Europene punctul de vedere al statului român, respectiv că, în opinia noastră, contractele cu Alro şi ArcelorMittal nu reprezintă ajutor de stat, ci sunt contracte comerciale normale. În ceea ce priveşte Alro, este un contract pe termen mediu şi lung, cu o formulă de calcul care ţine cont de preţurile internaţionale, ceea ce este un mecanism normal, aplicat şi în alte ţări. Celălalt contract, cel cu ArcelorMittal, este un contract încheiat pe bursă de energie OPCOM, în mod transparent”, a precizat Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte contractele încheiate de Hidroelectrica cu traderii de energie, statul român s-a abţinut.
“Ministerul Economiei, după ce s-a consultat cu noi (cu Consiliul Concurenţei - nr.), a decis să se abţină. Noi nu suntem obligaţi să le răspundem, Comisia trage propriile concluzii”, a mai spus Chiriţoiu.
Investigaţiile declanşate de către Comisia Europeană au avut că sursă unele plângeri depuse la Bruxelles de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Hidroelectrica.
Între timp, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, iar contractele cu traderii au fost denunţate anul trecut. Sub conducere administratorului judiciar Remus Borza, Hidroelectrica a rezi