Human Rights Watch (HRW) a criticat sâmbătă rezoluţia adoptată de ONU care ordonă distrugerea arsenalului chimic sirian, reproşând textului că nu face dreptate victimelor conflictului.
"Această rezoluţie nu a reuşit să facă dreptate după gazarea a sute de copii şi în urma altor crime de război", a deplâns Philippe Bolopion, reprezentantul HRW la ONU.
El a reiterat solicitarea, formulată în mai multe rânduri de către ONG-ul său, privind "sesizarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) asupra situaţiei siriene şi privind adoptarea unor sancţiuni ţintite împotriva celor responsabili de exterminări în masă".
Franţa şi Marea Britanie au cerut, de asemenea, ca rezoluţia adoptată vineri să evoce o sesizare a CPI cu privire la atacul cu gaz toxic care s-a soldat cu sute de morţi, comis pe 21 august lângă Damasc.
Moscova, aliatul regimului lui Bashar al-Assad, a respins această solicitare, în contextul în care ruşii au recurs deja - în trei rânduri de la începutul conflictului, în urmă cu doi ani şi jumătate - la dreptul lor de veto, împotriva unor proiecte de rezoluţie.
Astfel, Consiliul de Securitate s-a limitat să-şi exprime "convingerea profundă că indivizii responsabili de folosirea armelor chimice în Siria trebuie să fie traşi la răspundere".
"Eforturile de distrugere a arsenalului chimic sirian sunt esenţiale, dar nu soluţionează problema armelor convenţionale, care au cauzat moartea imensei majorităţi a celor aproximativ 100.000 de persoane ucise în conflict", a mai subliniat Bolopion.
Comunicatul Human Rights Watch, care denunţă totodată folosirea minelor antipersonal, armelor incendiare şi armelor cu submuniţie, s-a alăturat poziţiei secretarului general al ONU Ban Ki-moon, care a solicitat "să fie reduse la tăcere toate armele" în Siria.
"O linie roşie pentru un tip de arme nu înseamnă undă verde pentru utilizarea a