Una dintre ţările cele mai dezvoltate în privinţa numărului de antreprenori tineri din IT este Estonia. Micul stat baltic, fostă republică sovietică, este o minune a lumii de după comunism. Cum au reuşit acest lucru? Preşedintele Toomas Hendrik Ilves a explicat acest lucru.
Ilves a vorbit la Summitul Concordia de la New York vineri şi a oferit cele două motive pentru care Estonia are cel mai mare număr de startup-uri pe cap de locuitor. Estonia are o populaţie de 1,3 milioane de locuitori şi un PIB pe cap de locuitor de 22.100 de dolari. Ilves a oferit două motive pentru care, după 1991, momentul când Estonia a devenit stat suveran, ţara a evoluat.
Potrivit "Business Insider" primul motiv a fost o educaţie bazată pe programare. Ce înseamnă acest lucru? Copiii au fost învăţaţi de mici cum să programeze pe calculator. După regimul sovietic, Estonia a promovat industria calculatoarelor şi tehnologia în şcoli, încă de la cele mai timpurii niveluri. Ilves şi-a amintit că în acel moment era ambasador în SUA şi a lucrat cu ministrul educaţiei, Jaak Aaviksoo la iniţiativa Tiger Leap, care a computerizat şi a conectat toate şcolile din Estonia la internet. Pariul Estoniei era unul pe 15 ani.
"În principiu, dacă vrei să transformi o societate, trebuie să începi cu tinerii şi să le oferi o educaţie care să îi ajute pe viitor. E mai uşor să-i înveţi un limbaj de programare, decât o limbă străină", a explicat Toomas Ilves. De altfel, Ilves a explicat că pasiunea sa pentru calculatoare a venit de tânăr, când locuia în New Jersey şi un profesor la învăţat programare. "Acest lucru mi-a arătat că tinerii pot învăţa să folosească un computer", a spus Ilves, care a adăugat că nu se mai pricepe aşa de bine la programare, deoarece nu a mai făcut acest lucru.
Al doilea motiv pe care l-a oferit Ilves a fost infrastructura guvernamentală care a promovat tehnologia. Î