Cutremurele inregistrate in ultimele patru zile la Galati, sase la numar, au fost cauzate de fenemone meteorologice extreme, in speta inundatii. Ultiml seism a avut o magnitudine de 3.2 pe Scara Richter.
Potrivit expertilor, luna aceasta s-au produs nu mai putin de 24 de cutremure in tara noastra. In acelasi timp, trei specialisti de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului au ajuns, sambata, in localitatea galateana Izvoarele, unde vor incerca sa afle sursa declansarii unui fenomen geologic deosebit, care a dus in ultimele doua zile la producerea a nu mai putin de sapte cutremure in zona.
O ipoteza surprinzatoare privind cutremurele din Galati a fost lansata chiar de Mircea Radulian, seful seismologilor din Romania. Acesta a explicat la Romania Tv ca miscarile seismice in lant care au avut loc zilele acestea in Romania sunt in stransa legatura cu inundatiile care au avut loc in urma cu doua saptamani,
Conform datelor Institutului National pentru Fizica Pamantului, ultimul seism din zona a avut loc vineri, la ora 16 si 11 minute, la o adancime de sapte kilometri. Cele mai apropiate localitati de epicentru au fost Galati, Braila si Macin. Acesta este al saptelea cutremur produs in Galati in ultimele patru zile, dar si al 24-lea de la inceputul lunii produs in tara noastra. Cele mai importante au fost cele doua din opt septembrie, unul cu magnitudinea de 4.1 si altul de 4.7, poduse in Hunedoara in doar 20 de minute.
“Este vorba de o secventa de cutremure numita in specialitate roi seismic. Sunt cutremure destul de multe, relativ mici si apropiate ca magnitudine. Nu sunt foarte mari, insa ele au aparut in zona in care in urma cu doua saptamani au fost si inundatii. Sunt provocate de aceste fenomene meteorologice extreme. Faptul ca zona este suprasaturata poate sa conduca la aparitia unor astfel de roiuri seismice.