Faptul că populaţia resimte mai mult de jumătate din reducerea TVA la pâine, iar restul ieftinirii rămâne pe lanţul de distribuţie, este normal şi arată că piaţă este concurenţială, a declarat sâmbătă, la Sinaia, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
"Dacă această reducere s-ar fi transferat integral în preţ, ar fi rezultat o ieftinire de 12%. Ce vedem noi după două săptămâni de aplicare: din 12%, mai mult de jumătate se duce la consumator, iar o parte, 2-3%, rămâne pe lanţul de distribuţie. E cam ceea ce ne aşteptăm să se întâmple", a spus Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurenţei culege săptămânal date din peste 100 de magazine din fiecare judeţ, la acelaşi sortiment de pâine, pentru a monitoriza efectele reducerii TVA. În acest moment, reducerea la raft este de 8% la franzelă, 8% la pâinea feliată, dar este de doar 5% la pâinea integrală.
De la 1 septembrie, Guvernul a redus TVA la pâine de la 24% la 9%.
"Ne convine faptul că vedem un lucru la care ne aşteptăm. Dacă nu am fi văzut nicio modificare, ar fi fost ciudat, ar fi însemnat că nu este destulă concurenţă pe această piaţă. Dar ce am observat noi ne arată că piaţă este concurenţială. Este bine că mai mult de jumătate din ieftinire merge la consumator", a adăugat şeful CC.
El a mai spus că monitorizarea va continuă, dar, odată cu trecerea timpului, la reducerea TVA se vor adaugă şi alţi factori care ar putea duce la modificarea preţului final al pâinii.