• Noua lege care permite autoritatilor sa eutanasieze cainii fara stapan a starnit la Iasi o adevarata agitatie • Daca toti cainii vor fi omorati, din bugetul local va trebui cheltuit aproape un milion de euro • Speriati de soarta cainilor, iubitorii de animale adopta de 10 ori mai multi caini decat in trecut, iar edilii fac primii pasi prin accelerarea lucrarilor la padocul din Tomesti
Judecatorii Curtii Constitutionale au aprobat legea privind eutanasierea cainilor fara stapan, declarand ca aceasta este constitutionala. Acest lucru le va permite autoritatilor administrativ-teritoriale sa treaca la eutanasierea cainilor in cazul in care nu sunt revendicati sau adoptati in cel mult 2 saptamani de la capturare.
Edilii Iasului sustin ca sunt pregatiti sa respecte noua lege acceptata de Curtea Constitutionala, mai ales acum, cand un important proiect pentru gestionarea animalelor fara stapan va fi finalizat. Cu toate protestele facute de iubitorii animalelor in strada, autoritatile nu se arata induiosate. "Vreau sa fie clar ca în Iasi, se va respecta legea în privinta câinilor fara stapân”, a spus viceprimarul Mihai Chirica. Autoritatile locale vad padocul de la Tomesti ca pe o salvare in scandalul cainilor fara stapan. Desi nu a fost finalizat la nici 4 ani de la inceperea lucrarilor, adapostul de animale ar putea fi gata la sfarsitul acestui an. In momentul de fata, lucrarile se fac la racordarea cu retelele de utilitati ale padocului. Aici, aproape 1.000 de animale ar putea fi gazduite intr-o prima etapa. Totusi, pana la finalizarea adapostului, care trebuia inaugurat acum 3 ani, cainii capturati in oras vor fi transportati la acelasi padoc din Miroslava, care are doar 300 de locuri.
Costuri uriase pentru municipalitate
Cert este ca nu toate animalele vor putea fi adoptate, iar asta ii obliga pe edilii locali sa mearga mai