Chinezii lansează în acest week-end o zonă de liber schimb (unde nu se percep taxe vamale) în Shanghai, o mişcare despre care unii analişti cred că ar putea fi un punct de cotitură pentru a doua cea mai mare economie a lumii.
Investitorii au reacţionat cu entuziasm, achiziţionând suprafeţe uriaşe de bunuri imobiliare în zonă şi ridicând preţul acţiunilor oricăror companii care aveau Shanghai în nume. Dar este o singură problemă – guvernul chinez nu a oferit încă prea multe detalii despre ce anume va schimba.
„Nu există detalii reale. Toată lumea vrea să ştie despre ce este vorba. Dar sunt doar o mulţime de zvonuri“, a declarat Shaun Rein, directorul general al China Market Research Group. În linii mari, zona de 29 de kilometri pătraţi, aprobată în luna august de Consiliul de Stat din China, este de aşteptat să faciliteze afacerile într-o mică parte din China.
Interdicţiile pentru investiţiile străine ar putea fi ridicate în domenii precum sănătate şi asigurări. Beijing ar putea aborda, de asemenea, reforme financiare prin eliminarea restricţiilor privind ratele dobânzilor bancare, prin susţinerea creşterii convertibilităţii yuanului chinezesc şi încurajând o gamă mai largă de servicii financiare.
Guvernul chinez a publicat vineri un document cu principii-cheie, declarând că zona va promova reforma şi va încuraja investiţiile. Experţii spun că mai multe informaţii ar putea fi făcute publice în noiembrie în timpul unei întâlniri a Partidului Comunist, dar avertizează şi asupra faptului că ar putea trece ani de zile până la punerea în aplicare a tuturor măsurilor.
Startul zonei de liber schimb din Shanghai vine într-un punct critic pentru China.
Ţara se luptă cu stabilizarea creşterii economice după ani de expansiune exponenţială şi a ajuns sub o presiune tot mai mare de a-şi deschide economia. @N_