In Turcia s-a incheiat licitatia pentru livrarea de rachete de croaziera si sisteme cu raza medie si lunga de actiune. La concurs au participat Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia. Dar spre surpriza generala, guvernul de la Ankara a ales oferta chineza, mult mai ieftina. Este vorba de rachetele HQ-9, care, in opinia expertilor, este clona a sistemului rusesc S-300.
Licitatia s-a desfasurat in cadrul programului T-LORAMIDS (Turkish Long Range Air and Missile Defence System). Suma totala pusa in joc a fost de 4 miliarde de dolari. SUA au propus sistemul Patriot, realizat de companiile Raytheon si Lockheed Martin, europenii au venit cu Samp-T de la firma franco-italiana Eurosam, iar rusii au etalat S-300VM „Antei-2.500”.
Dar invingatoare a fost declarata societatea chineza SPMIEC, care a prezentat in concurs sistemul HQ-9 (FD-2000). Interesant este ca in februarie anul curent, SUA au impus sanctiuni impotriva acestei intreprinderi chineze, invinuita ca a livrat armament in tari precum Iran, Coreea de Nord si Siria. Oricum, Turcia va deveni primul cumparator al rachetelor HQ-9, realizate cu participarea specialistilor rusi.
CPMIEC nu produce armament singura. Principalii ei parteneri sunt CASC (China Aerospace Science and Technology Corp) si CASIC (China Aerospace Science and Industry Corp). Prima realizeaza rachete balistice intercontinentale, a doua s-a focusat pe rachete cu raza mica si medie de actiune.
„Este evident ca, treptat, China devine un concurent nu numai al Rusiei, dar si al altor tari mari producatoare de armament de calitate, inclusiv intr-un domeniu atat de sensibil si inalt tehnologizat, cum este apararea aeriana”, a comentat analistul militar rus Igor Korotchenia.