La vârsta la care alţii doar se joacă cu maşinuţele, ei le conduc. Zeci de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani urmează cursurile școlii de pilotaj de la Cluj. Deşi unii abia ajung la pedale, deja se visează şoferi profesionişti.
Unii sunt de abia în clasa a II-a, dar ştiu ce e ambreiajul, cum să pornească maşina, când să apese pedala de acceleraţie şi nu li se pare deloc greu să conducă o maşină. Una mare, adevărată, chiar dacă unii dintre ei de abia se zăresc de volan.
Fete şi băieţi laolaltă se stâng pe un drum de neasfaltat de pe un deal de lângă Cluj-Napoca. Se pun la volan, bagă cheia în contact şi fac slalom printre jaloane. Unii dintre se visează piloţi de curse.
Printre cursanţi se numără și Natalie. La 12 ani are deja experienţă la volan, aşa că îşi permite să mai apese pedala de acceleraţie din când în când.
„Am învăţat să conduc de la 5 ani și jumătate. Instructorul ne lua în braţe şi aşa conduceam printre jaloane”, spune Natalie.
Deşi este o pasiune costisitoare, părinţii sunt mândri de rezultatele odraslelor.
„Ne costă destul. Din păcate nu există susținere pentru cei care concurează și sunt costuri foarte mari. Trebuie cauciucuri, benzină, reparații la mașină, sunt costuri care se ridică la 500-600 de lei, pe lună, de copil”, spune un părinte.
Instructorul auto, Aurelian Hanea, e foarte mândru de școala lui de pilotaj, mai ales că se poate lăuda cu elevi atât de tineri. Ideea i-a venit după o vizită în Finlanda.
“E o idee mai trăsnită, ştiu. Am preluat-o de la alții, pentru că nu putem să ne lăudăm că am inventat roata, e un proiect pe care l-am văzut în Finlanda. E foarte important. Copiii învață să se coordoneze, să fie cât mai echilibrați, să simtă în timp real”, spune instructorul.
La volan, copiii se simt în elementul lor, da nu numai. Ei învaţă totul despre maşini şi ştiu cum s